Louis Armstrong : životopis,diskografie,fotky

15. dubna 2007 v 12:30 |  Hudba
Životopis
Narodil se v r. 1901 v chudé černošské čtvrti v New Orleansu. Datum Armstrongova narození je obestřeno záhadou. Sám Armstrong uváděl Den nezávislosti roku 1900 (4.červenec 1900), což bylo v Americe velice oblíbené datum u všech Američanů, kteří neměli rodný list. Místo 4.července 1900 se nejčastěji oficiálně uvádí 4.srpen 1901. Existují však seriózní odhady, že to bylo o několik let dříve. Údajně neexistuje jakýkoliv doklad o jeho existenci do jeho osmnácti let. Je tedy docela dobře možné, že svět už oslavu Armstrongových stých narozenin promeškal. Otec Willie Armstrong byl patrně silná osobnost, ale se synem a jeho matkou se prakticky vůbec nestýkal. Měl jinou rodinu. Luis ho popsal slovy: "Ostrý vysoký chlap, stejně šikovný jako dobře stavěný. (…) Neměl čas mě cokoliv naučit, měl moc práce s lítáním za holkama." Jeho nezájem nesl těžce i v dospělosti a snažil se tohle bílé místo zaplňovat jinými vztahy. Luis byl přenechán matkou na výchovu tchýni, zatímco se sama přastěhovala do Perdido Street, přímo do samého středu černošského Storyvillu. Pro Luise poslala až kolem roku 1905, aby se staral o ni, tehdy nemocnou, a o jeho tříletou sestřičku Beatrice, přezdívanou Mama Lucy. Chodil do školy, kde naučil číst, psát a počítat. Často musel shánět jídlo sám, jelikož jeho matka byla pryč i několik dní. Prodával noviny, dělal poslíčka prostitutkám, občas něco ukradl nebo hrál kostky, které hrál celý život. Od deseti let se cítil být hlavou rodiny. nakonec skončil v polepšovně. Zde se naučil hrát na kornet. Svůj první kornet získal od Joe Oliver|Joea Olivera, kapelníka jazzové hot skupiny.
Zní to jako kýč, ale vyprávěla to poslední Armstrongova žena Lucille: koupila vánoční stromeček a postavila ho do hotelového pokoje. Když odcházeli spát a Louis byl stále jak dítě u vytržení ze světýlek na něm, chtěla je zhasnout. "Ne, nech to svítit," bránil se Armstrong, "to je první vánoční stromeček, který jsem kdy měl." Bylo mu čtyřicet.
Po čase se do Armstronga zamilovala Lillian Hardinová a začala se o něho starat. Zorganizovala svůj i Louisův rozvod (první Armstrongova žena byla prostitutka) a roku 1924 vystrojila svatbu.
První infarkt postihl Satchma už roku 1959. 6. července 1971 zesnul Luis Armstrong v posteli, prý se usmíval.

Kariéra

Od r. 1918 působí v souboru Kid Ory´s Brown Skinned Babies. Později hraje v Tuxedo Brass Bandu a současně i na parníku v orchestru Fata Marablea (stálé angažmá pak v letech 1919 - 1921). Následuje skupina Paula Domingueze a trio Shelbyho Singletona. Od r. 1922 působí v Chicagu, ve skupině King Oliver´s Creole Jazz Band. S ní také v roce 1923 poprvé nahrává (skladby Dippermouth Blues, Chimes Blues, Snag Rag atd.). Nahrával také s vlivnými skupinami Hot Five (založeno 1935) a Hot Seven (zal. 1927). Od roku 1944 hrál s tradičně zaměřenou skupinou AllStars. Od roku 1925 začal kapely i řídit. Nahrává první snímky pro zn. Okeh pod hlavičkou L.A. And His Hot Five (m.j. slavné sklady Big Butter And Egg Man, Come Back Sweet Papa, V.S.O.P., Hotter Than That, Savoy Blues atd.). Obdobně významný je i jeho následný soubor Hot Seven (např. skladby Alligator Crawl, Potato Head Blues …). V letech 1928 - 1929 vede proměnlivou formaci Savoy Ballroom Five. V období 1929 - 1947 působil průběžně s vlastními velkými orchestry, jejichž hudebními šéfy byli Carroll Dickerson, Zilmer Randolph a Luis Carl Russell. V Evropě vystoupil poprvé v r. 1932, jeho pražský koncert v roce 1965 se pro mnoho jeho českých a slovenských fanoušků stal nezapomenutelným hudebním zážitkem. Kromě hudby se věnoval i herectví. Objevil se v dramatu Ex : flame z roku 1930, v komedii Pennies From Heaven (1936). Dále pak ve filmech Artist And Models, Dr. Rhythm, Everyday Day´s A Holiday a Going Places (všechny 1938),Cabin In The Sky (1943), Jam Session (1944), A Song Is Born (1948), The Strip (1951), High Society (1956), Hello Dolly! (1969). V r. 1939 také hrál v muzikálu Swingin´ The Dream (na Broadwayi).
Louis Armstrong, narozený v New Orleansu, byl jednou z osobností, jež předurčili hudební tvář celého století. Armstrong vyrůstal v dost primitivním prostředí, a proto věřil, že když naplno a bez zábran vyjádří to co cítí, je to v pořádku a nemusí se nijak ospravedlňovat. V tomto přirozeném vyjadřování tkvělo jeho kouzlo osobnosti. Byl jednou z nejznámějších osobností neworleanského jazzu. Po celý svůj život zůstal věrným přívržencem raných improvizací s krátkými obdobími orchestrální swingové hudby a typickým představitelem hot-jazzu. Někteří kritici mu vyčítali přílišnou podbízivost bělošskému obecenstvu. Jeho posuňky, grimasy a výstřední přehánění "černošství" však byly především doplňky jeho představení. Armstrong byl dokonalý profesionál, takže kromě mistrovského zvládnutí hudebního nástroje musel být i showmanem, poskytujícím zábavnou podívanou.
Po Armstrongově boku mnoho let vystupovala i "lady jazz" Ella Fitzgeraldová.

Diskografie

Louis Armstrong Plays the Blues (Riverside 1924)
New Orleans Jazz (Decca 1940)
Satchmo Sings (Decca 1947)
Satchmo at Symphony Hall [live] (Decca 1947)
Satchmo at Symphony Hall, Vol. 2 [live] (Decca 1947)
New Orleans Days (Decca 1950)
Jazz Concert [live] (Decca 1950)
New Orleans Nights (Decca 1950)
Satchmo on Stage [live] (Decca 1950)
Satchmo Serenades (Decca 1950)
New Orleans to New York (Decca 1950)
Satchmo at Pasadena [live] (Decca 1951)
Louis Armstrong Plays W.C. Handy (Columbia / Legac 1954)
Latter Day Louis (Decca 1954)
Louis Armstrong Sings the Blues (RCA 1954)
Satch Plays Fats: The Music of Fats Waller (Columbia / Legac 1955)
Satchmo the Great [live] (Columbia 1955)
Ambassador Satch (Columbia 1955)
Great Chicago Concert 1956 [live] (Columbia 1956)
American Jazz Festival at Newport [live] (Columbia 1956)
Ella and Louis (Verve 1956)
At Pasadena Civic Auditorium, Vol. 1 [live] (GNP 1956)
Louis Under the Stars (Verve 1957)
Porgy and Bess (Verve 1957)
Louis Armstrong Meets Oscar Peterson (Verve 1957)
Louis and the Angels (Decca 1957)
Satchmo in Style (Decca 1959)
Louis & the Dukes of Dixieland (Audio Fidelity 1960)
Happy Birthday, Louis! Armstrong & His… [live] (Omega 1960)
Paris Blues (United Artists 1960)
Louis Armstrong and Duke Ellington (Roulette 1961)
Armstrong/Ellington: Together for the First… (Mobile 1961)
Together for the First Time (Mobile 1961)
Hello, Dolly ([MCA] MCA 1963)
Satchmo [Decca] (Decca 1964)
Louis (Mercury 1964)
I Will Wait for You (Brunswick 1967)
The Satchmo Way (Walt Disney 1968)
What a Wonderful World ([RCA] RCA 1970)
Louis Armstrong Meets Oscar Peterson ([Import… Polygram 2000)
Louis Live (Demand 2000)
The Katanga Concert [live] (Milan 2000)
In Concert [live] (Special Music 2001)
What a Wonderful World [In Concert] [live] (Special Music 2001)
Best Live Concert, Vol. 1 (Verve 2001)
La Vie en Rose ([Import] Import 2001)
Best Live Concert, Vol. 2 (Verve 2001)
Tady si můžeteposlechnout jeho písničky :o)
Texty písní
Anglická oficiální stránka
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 tož já.. tož já.. | Web | 15. dubna 2007 v 13:59 | Reagovat

nejlepčejší jazzman:-)

2 tož ty.., tož ty.., | E-mail | 4. června 2007 v 19:00 | Reagovat

jj...já ho přímo miluju!!!

3 amatorypair /oveczka amatorypair /oveczka | Web | 4. června 2007 v 19:19 | Reagovat

:o) je super!

4 achjo achjo | 7. ledna 2008 v 14:16 | Reagovat

on je dobrej,ale jinaknuda

5 Petťulessss... Petťulessss... | 13. ledna 2008 v 22:49 | Reagovat

ejjj... MIluji Ho.. a vždy budu..prostě kaňour jak sviňa:-P aaaa idu sa učit:D:-P a pak spat:D:D

6 au au | 16. ledna 2008 v 13:39 | Reagovat

ee je nic moc vubec ho nemusim ploc musim ploboha delat o nem referat

7 pozastavená limetka01 pozastavená limetka01 | Web | 19. ledna 2008 v 12:37 | Reagovat

jj vidím ze fakt nejsem sama kdo delaj refroš na jazz a timpadem i tay tohohle....

8 Zuuz Zuuz | 27. ledna 2008 v 11:58 | Reagovat

Nejlepší jazzman a trumpetista! Super! :o)

9 david david | 15. dubna 2008 v 11:12 | Reagovat

uplně napíču je

10 david david | 15. dubna 2008 v 11:13 | Reagovat

píča musim o něm něco napsat a vytisknout ale když vytisku obrazek a ukážu ho ve třídě takse všichny leknou

11 ana ana | 16. února 2009 v 10:43 | Reagovat

MOC PĚKNÝ!:)

12 tajne tajne | 27. dubna 2009 v 7:12 | Reagovat

[10]: omfg si obycejny dite zalez do prdele hajzle!

13 Afrodita Afrodita | 24. února 2011 v 19:30 | Reagovat

[6]: Buď v poho právě jsem na tom úplně stejně

14 Lan Lan | 22. května 2011 v 17:30 | Reagovat

Heheh.. :D :D Kopírovat z wikipedie je strašně těžké viiď? :D

15 klara klara | 6. února 2012 v 14:44 | Reagovat

fuj:(((((

16 do do | 6. října 2012 v 15:23 | Reagovat

A nepřijde vám třeba debilní takhle hnusně mluvit o někom kdo už je po smrti a ani jste ho neznali???? :O:PP

17 Josephsot Josephsot | E-mail | Web | 13. března 2018 v 14:58 | Reagovat

Cheers. Loads of advice!

cialis ile kosztuje <a href="http://cialisfidel.com/">cialis without a doctor prescription</a> is it safe to take cialis and viagra at the same time <a href=http://cialisfidel.com/>generic cialis</a>

18 Canadianpax Canadianpax | E-mail | Web | 16. března 2018 v 1:27 | Reagovat

Excellent post however , I was wondering if you could write a litte more on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit more. Bless you!
best canadian online pharmacy
<a href=http://canadianpharmaciescubarx.com/#>canadian pharmacies that ship to us</a>
drug stores near me <a href="http://canadianpharmaciescubarx.com/#">canadian pharmacies that ship to us</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama