B.B. King

24. června 2007 v 10:26 |  Hudba
Slavný americký bluesový kytarista a zpěvák, vl. jm. Riley King (nar. 1925), pocházející se státu Mississippi. Jako kytarista se pohyboval na hranici městského a venkovského blues, přitom vyšel z jazzu i gospelu. Známý svojí dokonalou vibrátovou technikou. Měl velký vliv na rockové muzikanty Eric Clapton, Mike Bloomfield...). Zpívat začínal s gospelovými soubory (Elkhorn Singers, St. John Gospel Singers). Profesionálně hrál od služby v amer. armádě. Od r. 1946 žil v Memphisu, kde o rok později založil první skupinu. V té době vznikl i přídomek "Blues Boy", zkráceně B.B. V r. 1949 debutuje singlem Miss Martha King. O dva roky později se dostává na čelo R&B žebříčku svým 8. singlem Three O´ Clock Blues. Po něm následuje řada dalších R&B hitů. Už v té době velmi často koncertuje a tato aktivita mu vydrží až do konce 70. let. V r. 1957 má 1. singl v pop žebříčku - Be Careful With A Fool a v r. 1964 první větší hit - Rock Me Baby. Na konci 60. let se začíná více orientovat na rockové publikum a z této doby je i 1. album, které se prosadilo v pop žebříčku - Lucille (1968). Následuje největší hitparádový úspěch - singl The Thrill Is Gone (oceněno i Grammy). Album Indianola Mississippi Seeds natočil v roce 1970 ve spolupráci s Carole Kingovou, Leonem Russellem a Joe Walshem. Kingovi se daří i v 70. letech (od r. 1975 žije v Las Vegas). Další Grammy obdrželo album There Must Be A Better World Somewhere (1981) a píseň My Guitar Sing The Blues (1985). Stejného ocenění se Kingovi dostalo za celoživotní dílo (1987). V r. 1989 se objevil ve skl. skupiny U2 - When Love Comes To Town. B.B. King je už v té době živou legendou pop music. Album Live At San Quentin opět dostalo Grammy (1992), stejně tak v r. 1993 deska Singin´ The Blues & The Blues. Výborné je i album Blues Summit (1993), natočené s dalšími bluesovými hvězdami.
Diskografie:
2002Sounds of Memphis ...
2000Very Special Christmas from Washington, D.C., A ...Musical Performance
1999Shake, Rattle and Roll: An American Love Story ...The Bluesman
1998Blues Brothers 2000 ...Malvern Gasperon
1992Saturday Night, Sunday Morning: The Travels of Gatemouth Moore ...
1989U2: LoveTown ...Vocals, Guitar
1985Spies Like Us ...Ace Tomato Agent
1979Crystal Gayle Special, The ...
1973Blues entre les dents, Le ...Bluesman
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Veris Veris | Web | 1. července 2007 v 9:47 | Reagovat

jj už jsem o něm slyšela..;-)

2 ADAM ADAM | 10. srpna 2007 v 23:23 | Reagovat

PJEKNÝ FOTO A ŽIVOTOPIS

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama